Home > Arhiva > Tekstovi > 06.02.2011.

SSIV i FIVA

06. Feb 2011. by Urke
SSIV iliti Srpski savez istorijskih vozila. FIVA iliti Međunarodno udruženje starovremenskih vozila (Federation Internationale des Vehicules Anciens).

Jedno zavisi od drugog.
Da bi se naši oldtajmer klubovi učlanili u FIVU, organizaciju koja okuplja 1,500.000 članova iz 59 zemalja, bilo je potrebno da se udruže u nacionalni savez. Da bi mogli da pregovaraju sa našim vlastima po pitanju registracije starovremenskih vozila, osiguranja, drumarina,… takođe.

Predlog propisa o registraciji starovremenskih vozila koji je prošle godine izneo YU AMK Veteran Novi Sad možete preuzeti klikom na LINK

SSIP je osnovan prošle godine. Predsednik je Dalibor Ružic, poznat kao Ruža, član Oldtajmer kluba Beograd.
Na sastanku Oldtajmer kluba Beograd, održanom u Muzeju automobila, on je prisutne upoznao sa naporima da se postane član FIVA. Na poziv slovenačkog udruženja starovremenskuh vozila SSIP je, kao gost, učestvovao na Kongresu FIVA, održanom u Ljubljani prošle godine. Kolege iz Slovenije su pružili podršku i pomoć kod prijavljivanja za članstvo.
Obećali su i da će njihova delegacija doći na predstojeći V godišnji skup Udruženja Istoričara Automobilizma, koji se tradicionalno održava na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, ulica Vojvode Stepe broj 305. Datum održavanja je, naravno, 9. april, kao što je već istaknuto na ovom sajtu. Obećali su da će doći pun autobus.
Mozda najveća novina na kongresu bio je novi način ocenjivanja učesnika izložbi starovremenskih vozila. Više nece biti davana prednost najbolje restauriranom vozilu, nego najautentičnijem, makar i ne bilo restaurirano. Prethodno je predsednik Oldtajmer kluba Beograd, Bora Nastić, prisutne upoznao sa aktivnošću kluba u 2010. i sa planovima za 2011.
Ocenjeno je da je klub odlično odradio prošlu godinu. Organizacija skupova i učešće na drugim skupovima. Posebno imajući u vidu aktuelnu situaciju u zemlji. Za ovu težiste je na privlačenju novih članova i, možda najvažnije, na privlačenju novih sponzora. Pokazao je prisutnima i novoodštampani kalendar za 2011.Ljubomir Ivanović, član UIA