Spasoje je napisao:Upravo videh jedan, na oko lep, Kapri. Vozi ga unuk nekoga dede. Poenta priče je sledeća: pitao sam ga kada je rađena limarija, a čovek odgovara da je super urađena i da je UTROŠENO 11 KILA GITA.
911s [SK] je napisao:Uh, mene na svim vozilima čeka pravljenje i eksperimentisanje sa plastičnim podkrilima, koliko god da se loše urade krila - podkrila će im produžiti život za par godina, još ono što se neće voziti zimi - večnost.
Spasoje je napisao:Upravo videh jedan, na oko lep, Kapri. Vozi ga unuk nekoga dede. Poenta priče je sledeća: pitao sam ga kada je rađena limarija, a čovek odgovara da je super urađena i da je UTROŠENO 11 KILA GITA.
911s [SK] je napisao:Sva podkrila imaju odvode za vodu, da i ona koja udje ima de da izadje. Kao i sajtne npr.
A sa druge strane samo krilo se i odozgo i odozdo uradi kao da nikad neće imati podkrilo.

Sto se kalajisanja tice, nekada su se tako izravnavale neravnine - nabacivao se kalaj umesto danasnjih gitova. Naravno, ovo nije cist kalaj vec je legura sa olovom, na primer 60% kalaja i 40% olova. Treba napomenuti i da je olovo otrovno, pa se u prehrambenoj industriji koriste bezolovne legure (kalaj se legira srebrom, bakrom i td.).
Nabaceni kalaj ne puca jer je mek, za razliku od gita. Sem toga, ne odvaja se lako od lima jer se u procesu kalajisanja kalaj ne lepi za sam lim, vec se u tankom povrsinskom sloju pri zagrevanju stvara legura kalaja i gvozdja, pa se tako kalaj odlicno drzi. Pre kalajisanja je potrebno besprekorno ocistiti i odmastiti povrsinu lima jer se lim nece dobro kalajisati.
Sona kiselina se koristi za odmascivanje, ali je to mac sa dve ostrice - ona je jako agresivna i ako se potuno ne odstrani posle toga, izaziva jako brzo rdjanje. Postoje i bezkiselinske paste koje se koriste za ciscenje i odmascivanje lima. Kod letovanja pocinkovanog lima jako je vazno "ugasiti" sonu kiselinu parcetom cinka, cime se kiselina zasicuje cinkom pa ne nagriza dalje sloj legure gvozdja i cinka kojom je lim oblozen (zastita protiv korozije).

djape1977 je napisao:sad na 131 koristim wurth-ov "kleber und dicht" pa cemo videti sta ce da bude.

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost