Istorija modela Zastava 101

Ceska, poljska, ruska, turska i ostale...

Istorija modela Zastava 101

Postod stalker92 » Uto Avg 04, 2009 4:41 pm

Slika

Model Zastava 101 je derivat italijanskog modela Fiat 128 sa prakticnijim petim vratima. Zastava 101 je siroj publici predstavljena 15. marta 1971. na Salonu automobila u Beogradu, a serijska proizvodnja je pocela godinu dana kasnije. Odmah na pocetku prodaje dobio je stasus novog nacionalnog automobila.
U pocetku su nudjene dve verzije, standard i De Luxe, koja se od standardne verzije razlikovala po sedistima od crvenog skaja (standard je imao od crnog skaja), crvenim tepihom na podu, hromiranim lajsnama na tapacirunzima vrata, imitacijom drveta na ploci ispred suvozaca koja zatvara otvor za radio-aparat i po rucici menjaca koja je bila providna sa znakom Z unutra (standard je imao crnu okruglu). Takodje, verzija DeLuxe je spolja imala hromirane lajsne na pragovima i ivicama krova.
Kasnije je standardni model nesto izmenjen, pa je dobio crnu masku hladnjaka u obliku saca, umesto srebrne, i kao takav se proizvodio sve do 1979. godine.
Umesto modela DeLuxe, 1976. god. se pojavio novi model Zastava 101 L koji se od modela DeLuxe razlikovao po novim branicima sa gumenom lajsnom, sedistima i tapacirunzima vrata od plisa, koji se takodje nalazio i na zadnjoj polici. Naslon sedista je mogao da se obara unazad.
Maska je bila drugacijeg dizajna sa dve srebrne horizontalne linije, a takodje je imao svetlo hoda unazad, elektricnu pumpu za pranje vetrobrana, upaljac za cigarete i pokazivac temperature motora umesto signalne lampice, kao i servo-uredjaj za kocenje.
Poslednja serije standard modela imale su oznaku Zastava 101 B i sedista sa modela L koja se obaraju.
Svi su imali motor od 1116 ccm sa karburatorom WEBER 32 ICEV 10, Holley Europa 32 ICEV 10, IPM 32 MGV 1 ili Solex C 32 DISA 20 i stepenom kompresije 8,8:1
Jedina izmena motora je bila aprila 1976. od broja motora 0076986 kada je uvedena bregasta osovina sa sirinom brega od 20 mm umesto stare od 14 mm
1979. pocinje serijska proizvodnja nove game modela koji su predstavljani nesto ranije ('77-78.) Confort, Mediteran, Special, Super (SC).
Model Super je u zavisnosti od godista imao oznaku Zastava 101 S (Super) ili SC (Super Confort) ali su u potpunosti bili identicni.
Modeli Confort, SC i Special imali su branik bez odbojnika sa crnim plasticnim navlakama na krajevima, cetvrtaste farove, novu masku hladnjaka sa dve horizontalne srebrne linije, retrovizor, brisace i pokretne delove kvake u crnoj boji, male kape sa oznakom Z od crne plastike na sredini tockova umesto vecih hromiranih ratkapni kod prethodnih modela, ugradjen grejac zadnjeg stakla, signal rucne kocnice i nedovoljnog nivoa ulja za kocnice. Tapacirunzi vrata i zadnja polica su se izradjivali u 4 boje: crna, siva, drap-bela i crveno-narandzasta sa hromiranom lajsnom na sredini tapacirunga.
Model Special imao je merac broja obrtaja motora u sklopu instrument-table, a umesto pepeljare na sredini imao je merace pritiska ulja i temperature motora.
Pepeljara je bila premestena u konzolu ispred rucice menjaca.
Model Confort imao je plasticne lajsne na vratima i krilima, koje ostali modeli nisu imali.
Model Mediteran je imao 3 vrata i okrugle farove, a ostali detalji su bili identicni ostalim modelima iz game.
Model Confort proizvodio se sa motorima od 1116 ccm i 1290 ccm sa jednogrlim karburatorom IPM 32 MGV 10 za motor 1116 i IPM 32 MGV 25/250 za motor 1290 ccm i stepenom kompresije 9,2:1 za motor 1116 ccm i 9,1:1 za motor 1290 ccm.
Model SC (Super) proizvodio sa motorom od 1116 ccm sa dvogrlim karburatorom WEBER 30/32 DMTR 90/250 i 4-2-1 izduvnom granom i imao je snagu od 64 KS.
Model Special se proizvodio sa motorom od 1290 ccm sa dvogrlim karburatorom WEBER 32/32 DMTR 90/250 i izduvnom granom 4-2-1 i imao je snagu od 73 KS.
Model Mediteran se proizvodio sa motorima od 1116 ccm i 1290 ccm, sa 55 KS, odnosno 73 KS (kao kod modela Special).
Svi modeli su imali manji volan sa prorezima na paocima i natpisom ZASTAVA na sredini (na tasteru sirene), dok je model SC/Super na sredini imao veliki znak Z.
Svi modeli su imali naslone za glavu na prednjim sedistima, akod modela SC/Super su bili integrisani sa naslonom sedista.
Navedeni modeli su se proizvodili sve do sredine 1983. godine, kada su ih zamenili modeli Zastava 101 GT/GTL 55/65.
Novi modeli su imali dosta izmena u odnosu na prethodne: novi, siri hromirani branici sa integrisanim pozicionim svetlom i pokazivacima pravca u prednjem braniku umesto pokazivaca pravca na ivici prednjeg krila, nova maska hladnjaka sa srebrnim linijama i znakom ZASTAVA, novi bocni pokazivaci pravca u obliku romboida na prednjim krilima, bocne lajsne sa srebrnom trakom ne donjem delu vrata i prednjeg krila, novi dizajn celicnih felni, sa 4 polja na kojima se nalaze po dva pravougaonika i malim crnim metalnim ratkapnama na sredini sa znakom Z kod pojedinih modela, ili plasticnim malim kapama sa znakom Z kao kod prethodne serije modela.
U unutrasnjosti je bila potpuno nova instrument-tabla u braon boji, volan bez proreza na paocima sa natpisom ZASTAVA na sredini, a u celoj unutrasnjosti su dominirali braon tonovi.
Model GT je imao modernizovanu instrument-tablu slicnu prethodnoj generaciji modela, dok je GTL imao potpuno novu instrument-tablu, sa po dva prekidaca sa leve i desne strane, potpuno novim komandama za grejanje i provetravanje i sa velikom zatvorenom kasetom ispred suvozaca i otvorenom policom iznad nje.
Takodje je primenjen novi dizajn rucice menjaca i rukohvata rucne kocnice, a ispred rucice menjaca je postavljena kaseta za sitnice.
Tapacirunzi vrata su bili u kombinaciji skaj-tkanina u braon boji, a takodje je nov dizajn zadnje police koja se podize zajedno sa 3-im/5-im vratima.
Primenjeno je mekse i udobnije vesanje, a samo vozilo je neznatno nize, sto dosta doprinosi stabilnosti vozila.
Na modelu GTL je modifikovan kocioni sistem i usavrseno je zaptivanje kocnih cilindara, rezervoar kocione tecnosti je premesten sa unutrasnjeg blatobrana na nosac akumulatora, cime su skraceni vodovi od rezervoara do glavnog kocionog cilindra i spreceno stvaranje gasnih cepova u sistemu. Takodje je na modelu GTL primenjen signalizator neispravnosti kocnica.
Motori su bili standardni 1116 ccm (55) sa jednogrlim karburatorom IPM 32 MGV 12 i 1301 ccm (65) sa dvogrlim karburatorom WEBER 30/32 DMTR 90/250. Jedina izmena je primena sajle za gas umesto poluge.
Od sredine 1986. god. primenjena je nova vrsta zaptivke glave cilindara koja se ne priteze na prvom servisu, za razliku od stare za koju je bilo potrebno dotezanje. Takodje je promenjen i precnik vijaka glave cilindara koji je 10 mm umesto 12 mm.
Ti modeli su se proizvodili u verzijama sa 3 i 5 vrata sve do pocetka 1987. kad nastaje nova generacija modela Yugo 1,1/1,3 GX.
Spoljasnje razlike u odnosu na prethodnu su minimalne i svode se na bocne lajsne sa crvenom trakicom umasto srebrne, oznaka 1,1 GX (ili 1,3 GX u zavisnosti od modela) ispod bocne lajne na prednjem krilu i na 3-im/5-im vratima, kao i okrugle oznake Y umesto Z na zadnim stubovima i oznaka Yugo na 3-im/5-im vratima, kao i potpuno crne kvake na vratima. Ponovo su vracene celicne felne sa okruglim otvorima, a na sredini su imale male plasticne ratkapne sa oznakom Y.
Unutrasnjost je prakticno ista, osim primene tapacirunga vrata (koji su i dalje od lesonita sa kombinacijom skaj-tkanina) i rucice menjaca u sivoj ili oker-zutoj boji (instrument-tabla je i dalje u braon boji).
Jedina promena na motoru je uvodjenje 4-2-1 izduvne grane na svim verzijama i primena razvodnika paljenja sa depresionim korektorom predpaljenja umesto centrifugalnog.
Ova verzija se veoma kratko proizvodila tako da vec sredinom 1988. godine na trziste izlaze novi modeli Yugo Skala 55/65 koji su imali dosta izmena u odnosu na prethodne verzije.
Maska hladnjaka je crna sa srebrnim okvirom na sredini i srebrnim lajsnama koje idu od okvira do fara sa leve i desne strane, uvodnik vazduha na poklopcu motora, nove plasticne ratkapne sa znakom Y, a uz doplatu je moguce naruciti felne od lake legure 5Jx13 H2, sire bocne lajsne, natpis YUGO na prednjim krilima iznad lajsne, i na 3-im/5-im vratima, natpis Skala55/65 (u zavisnosti od modela) na 3-im/5-im vratima, integralna bocna stakla sa retrovizorima podesivim iznutra, novi, dublji plasticni branici u crnoj boji, ili metalni hromirani sa crnim plasticnim rubovima, kao kod prethodnih modela (zavisno od verzije).
Unutrasnjost je sada, kompletno u sivoj ili oker-zutoj boji (zavisno od verzije) ukljucujuci i instrument tablu i sve detalje enterijera, kao i sedista, koja su udobnija u odnosu na prethodne verzije.
Tapacirunzi vrata su potpuno novog dizajna, plasticni su, a preko plastike je nanet sloj koji imitira vlakna tkanine, a takodje su novi i rukohvati na vratima.
Na svim verzijama je, pored vec standardne 4-2-1 izduvne grane, primenjeno je elektronsko paljenje po sistemu BOSCH.
Verzija Skala 65 (motor 1301 ccm) ima 5-stepeni menjac i novu stabilizacionu polugu (balans-stanglu), kao i novi dvogrli karburator WEBER 7Y2M-RA sa automatskim sauhom.
Ovi modeli se proizvode gotovo nepromenjeni sve do 1994. (osim malih promena, neki modeli bez bocnih lajsni i neki sa novim tipom retrovizora takodje podesivim iznutra), kada nastaju nesto modifikovani modeli Skala 55 C/65 C.
Najvaznija modifikacija je primena 5-stepenog menjaca i nove stabilizacione poluge (balans-stangle) kod svih verzija (i 55 i 65).
U unutrasnjosti je primenjena nova instrument-tabla, dok je ostatak unutrasnjosti gotovo isti, osim primene tamnije nijanse tapacirunga vrata (sivo-crna umesto sive, oker-zuta se od '91-92. vise ne proizvodi), takodje postavljeno ja zadnje svetlo za maglu i svetlo prtljaznika, a umesto retrovizora podesivih iznutra, postavljaju se oni na vratima, ispod stakla, sa starije generacije modela Koral (najobicnija glupost).
Takvi modeli se proizvode sve do danas sa neznatnim izmenama (primena ratkapni sa modela Florida, ili manjih koje su samo na sredini felne, a kasnije potpuno novih koje se ne srafe), a krajem 2002. i pocetkom 2003. godine modeli dobijaju uze plasticne branike sa modela 128 Skala, kracu konzolu za radio i pepeljaru ispred rucice manjaca, a sa promenom znaka fabrike dobijaju novo ime i oznaku, Zastava Skala 55/65, umesto Yugo Skala 55/65.
Proizvodnja modela sa 3 vrata je prekinuta 1990/91. godine.
Sredinom 2007. godine svi modeli su dobili novu savremenu instrument-tablu sa digitalnim brojacem predjenih kilometara, pokazivacem broja obrtaja i elektronskim brzinomerom koji signal dobija elektricnim putem umesto sajle.Dodatak by Crank:

bazni model:
okrugli farovi,sac maska, 4 vrata,bez lajsni,na 5 im vratima cak nisu bili gasni amortizeri vec makazice...
branici sa uspravnim odbojnicima

101 B
isto kao bazni model,samo ima recirkulaciju goriva(povrat viska u rezervoar),
naslon prednjih sjedista se moze obarati,plasticne umetke u prednjim blatobranima(zastita od blata i vode),
i imao je svjetlo upozorenja(4 zmigavca)


101 LUX
kao prethodni modeli,osim novosti:servo uredjaj kocnice,upaljac za cigarete,svjetlo za hod unazad,
dvije uzduzne lajsne na masci,branici uzduz presvuceni gumom,presvlake i tapacirunzi iz dvije boje
,kombinacija skaja i tkanine i instrument temperature u km satu

101 C-confort
razlike od prethodnog modela su slijedece
manji volan poliuretanski,branici hromirani,sa plasticnim naglavcima na krajevima,
prednja maska s okvirima za pravougaone farove,ukrasne lajsne na bokovima vozila
i na profilu krova,elektricna pumpa za pranje prednjeg stakla,grijac zadnjeg stakla
,signalizator neispravnosti kocnica,polica kod rucice mjenjaca,bolje obloge sjedista...

101 SC-super
kao confort,samo bez bocnih lajsni motor sa 64 ks
(karburator dvogrli ,weber 32/32 i izduvna grana 4-2-1)
sjedista sportskog izgleda sa integrisanim naslonom za glavu

101 special
motor 128 ac 000(1298 ccm 73 ks),felge od lake legure crommodora 13''x4,5j
gume 175/70 13'',halogeni farovi,na instrument tabli dva velika kruzna instrumenta
brzinomjer i obrtomjer desno u pepeljari dva manja pritisak ulja i temperatura vode,
pepeljara se nalazi u konzoli ispred rucice mjenjaca,sve ostalo isto kao confort

101 mediteran
osnovni podaci su istovjetni sa modelom B,a razlika je u slijedecim elementima
:karoserija sa 3 vrata,stakla u boji,tonirana(zelena ili crna),sjedista se preklapaju
,branici kao kod conforta,postojala je i verzija sa 1300 motorom koji je istovjetan kao u specialu


Izvor: Zastava Forum
"For years I thought I was the only person who was looking behind sheds, barns and garages while traveling, but I was mistaken. There are a lot of us out here."
Korisnikov avatar
stalker92
 
Postovi: 1479
Pridružio se: Ned Apr 12, 2009 8:56 am
Lokacija: Novi Sad
Oldtajmer: '81 Ford Taunus TC3 1.6 L

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod Talladega_500 » Uto Avg 04, 2009 8:25 pm

Svaka cast za pricu.

Mi smo pre rata imali dva Stojadina. Jedan je bio 1979 godiste koga je cale prodao pocetkom 1980ih.

Drugi je bio 1984 godiste koji je kupljen par godina kasnije, ali je kupljen u slupanom stanju pa smo ga popravljali. Na zalost, ostao je negde u Bosni nakon "Oluje (1995)" (cale ostao bez goriva i morao da ga ostavi).
You better watch what you say about my car. She's real sensitive.

When I die I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Slika
Korisnikov avatar
Talladega_500
 
Postovi: 2121
Pridružio se: Ned Apr 12, 2009 4:06 pm
Lokacija: Wisconsin USA / Beograd / Dalmacija

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod HEMI 426 » Sre Avg 05, 2009 9:38 am

odlicna prica, svaka cast!
i treba da se vise pise o zastavi, uskoro kada ti automobili nestanu sa ulica, ljudi koji zele da znaju vise o njima imace problema da nadju adekvatne izvore, trud da se napise ovako nesto, zaista treba postovati!

ja sam prosli petak kupio belog stojadina '80 godiste a prekljuce ( ponedeljak ) je zavrsio u kocki 50x50 cm na reciklazi :lol:
auto je bio registrovan a stanje je bilo prilicno lose ali je to bio jedini zastavin auto koji sam ikada posedovao iako ga nisam ni jednom provozao, samo sam ga platio i vlasnika sacekao na otpadu :D
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod stalker92 » Sre Avg 05, 2009 12:44 pm

Nesto mi tu mirise na novog kragujevackog Puntica... ?
"For years I thought I was the only person who was looking behind sheds, barns and garages while traveling, but I was mistaken. There are a lot of us out here."
Korisnikov avatar
stalker92
 
Postovi: 1479
Pridružio se: Ned Apr 12, 2009 8:56 am
Lokacija: Novi Sad
Oldtajmer: '81 Ford Taunus TC3 1.6 L

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod HEMI 426 » Sre Avg 05, 2009 1:31 pm

Uz svo duzno postovanje prema Zastavi kao jedinom domacem proizvodjacu koji je motorizovao ovu zemlju..... ne hvala :lol:
Ja vozim Focusa 2.0 Ghia, Punto ne volim da vidim ni na istom parkingu... ;)


Nazalost, cela prica oko reciklaze je jedan oblik Fiatove ucene nase Vlade i Zastave. Licno, obzirom na to sta Fiat radi sa Zastavom, mi je jako zao sto je ta fabrika i dalje strateski partner Zastave. Sa druge strane, od 5 najprodavanija automobila u toj klasi u Evropi ( Polo,206,Corsa,Fiesta, Punto ), Punto je ubedljivo bio najgori po svim testovima, po tehnologiji, po materijalima a to se vidi i po ceni polovnjaka. Znaci, uzeli smo da ozivljavamo najgori auto i da recikliramo Fiatovu tehnologiju a za to placamo, skoro, kao da je aktuelan model.
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod stalker92 » Sre Avg 05, 2009 2:21 pm

Ma ja rekoh posto je sad opsta manija za zamenu krseva za Punta na kredit jer se dobija ona povlastica od 1000e, pa rekoh da se i ti nisi prikljucio akciji :D
"For years I thought I was the only person who was looking behind sheds, barns and garages while traveling, but I was mistaken. There are a lot of us out here."
Korisnikov avatar
stalker92
 
Postovi: 1479
Pridružio se: Ned Apr 12, 2009 8:56 am
Lokacija: Novi Sad
Oldtajmer: '81 Ford Taunus TC3 1.6 L

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod Igor101 » Sub Sep 19, 2009 7:57 pm

Zanimljiv je taj stojadin, Pogotovo oni sa pocetka proizvodnje.
Na svu srecu ja posedujem jednog kojeg mi je deda dao na poklon pre oko godinu ipo dana. Radi se o Zastavi 101 (italijan) iz 1973 koji je do sad presao tricavih 56.000km. Od prvog dana je u garazi sa centralnim grejanjem, kisu je video nekoiko puta a sneg jedva 2-3, a i ja sam ga sam poslednji put vozio samo na tehnicki i nazad a predposlednji put godinu dana ranije (takodje na tehnicki i nazad) :D
A to izgleda ovako...

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Igor101
 
Postovi: 92
Pridružio se: Sub Sep 19, 2009 6:49 pm
Lokacija: Popuni lokaciju!

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod zeki » Sub Sep 19, 2009 10:56 pm

Slika
Mlađeg saslušaj, starijeg poslušaj!
Korisnikov avatar
zeki
 
Postovi: 44
Pridružio se: Pon Avg 24, 2009 9:43 pm
Lokacija: Beograd-Železnik

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod luci » Ned Sep 20, 2009 11:12 am

koliko sam ja ukapirao to je bila dosta retka varijanta, po caletovim pricama to si mogao da kupis samo ako si znao nekoga u zastavi, slicna varijatna je i sa onim 1300 sa 70ak konja... u odzacima to je imao samo direktor zastave
Slika
Korisnikov avatar
luci
 
Postovi: 1569
Pridružio se: Sre Apr 08, 2009 12:52 pm
Oldtajmer: 1972 Ford Escort 1300 GT

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod zastava101b » Pon Sep 28, 2009 1:05 pm

Zastava 101 je jedan od najuspešnijih modela naše auto industrije, izvoz je bio neverovatan :
U evropskim zemljama je nosio oznaku Zastava 1100, da bi se izbegao konflikt sa pežoom.

-Francuska- gde se jako dobro prodavao
-Rusija
-Nemačka
-Engleska- tabla je bila kao GTL da volanom na desnoj strani
-Belgija
-U poljskoj je bila proizvodnja (FSO) za bišu ČŠR i Poljsku
-Danska
-Holandija-gde je najprodavanjiji bio u crvenoj boji
-I naravno čuveno tržište u Argentini
i još Bugarska, Grcka, Turska, Jordan, Sirija, Egipat, Sudan, Juznoafricka republika...

evo malo slika i od mene
Uzivajte u sjajnim fotografijama

http://www.abarthracing.de/_html/berichte.html

http://www.fiat128.e.pl/fiat128konstrukcja.htm


I jos
http://galeria.morski.org.pl/zastava_1100

http://www.osttimer.de/zastava_1100.htm -OVO POGLEDATI OBAVEZNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.osttimer.de/Zastava_1100-foto.htm :naughty

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... c=257&f=25
Korisnikov avatar
zastava101b
 
Postovi: 111
Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 12:42 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod HEMI 426 » Pon Sep 28, 2009 1:54 pm

Jel se negde moze naci tacan broj export automobila? Po trzistima ili po godinama?
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod zastava101b » Pon Sep 28, 2009 10:19 pm

""
Na žalost jako teško. Bilteni jako variraju, problem je što je u izvozu učestvovalo više firmi-čak ni te okvirne brojeve nisam zabeležio.
Korisnikov avatar
zastava101b
 
Postovi: 111
Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 12:42 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod zeki » Pon Sep 28, 2009 10:49 pm

Reklama na nemačkom
Slika
Mlađeg saslušaj, starijeg poslušaj!
Korisnikov avatar
zeki
 
Postovi: 44
Pridružio se: Pon Avg 24, 2009 9:43 pm
Lokacija: Beograd-Železnik

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod HEMI 426 » Uto Sep 29, 2009 12:54 am

zastava101b je napisao:""
Na žalost jako teško. Bilteni jako variraju, problem je što je u izvozu učestvovalo više firmi-čak ni te okvirne brojeve nisam zabeležio.Steta. Negde sam procitao da je 101 bio prodavan u Kanadi, jel moguce? Kao i da je prodavan u skandinavskim zemljama?
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod zastava101b » Čet Okt 08, 2009 4:34 pm

nemam podataka za Skandinaviju...
Korisnikov avatar
zastava101b
 
Postovi: 111
Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 12:42 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod oldtimer_Heart » Ned Jun 13, 2010 5:09 pm

ovih dana planiram da kupim jednog "stojadina"...auto mi se mnogo svidja! ne znam dal je zbog nostalgije ili necega drugog videcemo
Korisnikov avatar
oldtimer_Heart
 
Postovi: 509
Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 4:36 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod HEMI 426 » Uto Avg 10, 2010 11:45 pm

Na jednom forumu sam nasao slike Z101 i to prvog primerka ( br.sas - 00001 ), rally verzije i prototipa. Navodno su slike iz Kg a automobili came u nekom cosku fabrike i zapusteni su.Prva Z101 ( 1970 )

Slika
Slika
Slika
Slika


Z101 Rally ( 1973 )

Slika
Slika
Slika
Slika

Milioniti primerak Z101 ( 1975 )

Slika
Slika

Z101 prototip ( 1969 )

Slika
Slika
Slika
Slika


I najjaca slika, prodajni salon Zastave u Velikoj Britaniji, negde 80tih... obratite paznju na Keca sa vinyl roofom! :wtf: :D


Slika[/
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod oldtimer_Heart » Sre Avg 11, 2010 12:07 am

cuda od automobila...bas nostalgicno :D
Korisnikov avatar
oldtimer_Heart
 
Postovi: 509
Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 4:36 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod alusil » Pet Avg 13, 2010 10:41 pm

U českoj bila Zasatava 101 volena još do danas jih ima dosta. U češkoslovačku bilo uvozenih 10 000 komada i danas je u češkoj , u registru još 2000 komada prijavenih za promet. ( podatki su po automagzinu )
ZASTAVA ima i svoj sajt - web link u češkoj http://www.zastava.cz/ pogledajte
I još se može kupiti u dobrom stanju vidi ovde za jednih 800 EURO ima i registraciju i tehničnu dozvolu http://auta.yauto.cz/zastava-101-778832.html
Zastava_101.jpg
Zastava_101.jpg (52.44 KiB) Pogledano 15298 puta


Može kupiti i još drugu Zastavu 101 za 1000 EUR http://sauto.cz/detail-inzeratu/osobni/ ... ni/8193431
ZASTAVA101.jpg
ZASTAVA101.jpg (58.24 KiB) Pogledano 15293 puta
http://www.tatra-club.com sajt kluba kde sam član
http://www.tatra700.estranky.cz/ sajt prijatela koji ima najbolji avtomobili TATRA
Slika
Korisnikov avatar
alusil
 
Postovi: 61
Pridružio se: Pet Mar 05, 2010 4:11 pm
Lokacija: Češka republika - Morava - Olomouc

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod djape1977 » Sub Avg 14, 2010 12:47 am

e vidis sta ti je narod sa tehnickom kulturom!
a kod nas vise ne mozes naci ovako mator a ocuvan Z101
nemoj na silu, uzmi veci cekic
j***** auto bez kardana
Korisnikov avatar
djape1977
 
Postovi: 4253
Pridružio se: Sub Okt 24, 2009 3:20 pm
Lokacija: Zemun
Oldtajmer: fiati: 124 sport, 131 mirafiori, 131 racing, 132 2000, ritmo 105, ritmo 130 abarth
lada: 2103 i 2104

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod oldtimer_Heart » Sub Avg 14, 2010 1:33 am

djape1977 je napisao:e vidis sta ti je narod sa tehnickom kulturom!
a kod nas vise ne mozes naci ovako mator a ocuvan Z101

pa kod nas se jos uvek baca so po putevima,rupe se krpe na svakih 6 meseci! kvalitet betona je takav da je turska kaldrma 100x bolja! a izmedju ostalog i cesi imaju visoko oktazno gorivo bez trunja i vode! samo se seti na kakvim su mukama bili nasi automobili 90-ih godina!
Korisnikov avatar
oldtimer_Heart
 
Postovi: 509
Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 4:36 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod djape1977 » Sub Avg 14, 2010 9:53 am

da, ali ove zastave u ceskoj su uglavnom iz 70tih a tad je i kkod njih bila beda, sirotinja, losi putevi i so i rizla zimi, sve do sredine 90tih kads su se najzad izvukli iz bede
nemoj na silu, uzmi veci cekic
j***** auto bez kardana
Korisnikov avatar
djape1977
 
Postovi: 4253
Pridružio se: Sub Okt 24, 2009 3:20 pm
Lokacija: Zemun
Oldtajmer: fiati: 124 sport, 131 mirafiori, 131 racing, 132 2000, ritmo 105, ritmo 130 abarth
lada: 2103 i 2104

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod alusil » Sub Avg 14, 2010 12:16 pm

:D eeeeeeeeee :P morali su čehi zastavu shranjovat , za to ker ZASTAVA 101 bila skuplija od LADA 1500 i od škode. ZAstava bila za čeha jož nešto kao luksus u svom vremenu. Pare medu ljudi nije bilo puno i gorivo bilo dosta skupo i se malo putovalo. U Jugo su bile druge navade, moralo se živeti i uživati. Automobili su bili u Jugoslavii za uporabu ne za to da auto pokazujem susedom da imam automobil ( ovako se uporabljalo auto na češkoj). :thumbup:

I od ove navade je bilo u českoj puno ovakih koji imaju još do danas auto u garaži 30 godina i ima navoženih 15 000 km. Imam u garaži suseda koji ima u garaži zaključenog 35 godina OLCIT ovaj rumunski smatra kao novi :P :lol: :lol: jedino dedi je još stari i jedan put na mesic ide pogledati ali ovaj OLCIT još živi :lol: :lol:
http://www.tatra-club.com sajt kluba kde sam član
http://www.tatra700.estranky.cz/ sajt prijatela koji ima najbolji avtomobili TATRA
Slika
Korisnikov avatar
alusil
 
Postovi: 61
Pridružio se: Pet Mar 05, 2010 4:11 pm
Lokacija: Češka republika - Morava - Olomouc

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod oldtimer_Heart » Sub Avg 14, 2010 2:51 pm

djape1977 je napisao:da, ali ove zastave u ceskoj su uglavnom iz 70tih a tad je i kkod njih bila beda, sirotinja, losi putevi i so i rizla zimi, sve do sredine 90tih kads su se najzad izvukli iz bede

ako je tako onda je neka visa sila u pitanju :lol:
Korisnikov avatar
oldtimer_Heart
 
Postovi: 509
Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 4:36 pm

Re: Istorija modela Zastava 101

Postod topspeed » Ned Avg 15, 2010 8:58 pm

Sjajno što su sačuvali prvog 101 i te reli i protptip varijante, ali to treba da se lijepo sredi i stavi u muzej ili slično...šteta da stoji negdje bezveze.
A i ovaj plavi kec nije milioniti 101, nego milionito vozilo Zastava...
Korisnikov avatar
topspeed
 
Postovi: 89
Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 12:26 pm
Lokacija: Zenica, BiH

Sledeća

Povratak na Autoindustrije Centralne i Istocne Evrope i Bliskog Istoka

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost