Ne bi verovao koliko cesto sam na slikama Bejruta iz tog perioda video 124 Coupe ( svih serija ), pricao sam sa nekim Libancima koji se secaju tog perioda, kazu da su Fiat i Alfa bile veoma popularne marke. Cak se secam i par spaljenih 124 Coupea na slikama iz rata. Najpopularniji su bili Mercedesi ( i dan danas su ) kao i razne americke marke ali su italijani imali dobru prodaju. Jedna prvih Miura je isporucena nova u Bejrut a vozili su dosta Maseratija.
U to vreme, Bejrut je bio u top 5 svetskih metropola i normalno je da je i vozni park pratio taj rejting. Zbog uticaja Francuza i Engleza, koju su i drzali Liban do nezavisnosti 1947 godine, kao i povlascenog carinskog rezima i te autoindustrije su bile zastupljene. Nekada su pricali da je Bejrut bio grad sa najvise Jaguara Etype po glavi stanovnika, cak ima i nekoliko slika gde E type stoji zapaljen i izresetan.
Ono sto je interesatno za njih i sve arapske zemlje je cudno ogranicenje kupvine odredjenih marki automobila. 1967 godine, nakon 6 dnevog rata Egipta i Izraela, Arapska Liga ( udruzenje arapskih zemalja ) donosi ukaz po kome stavlja nekih 500 kompanija na crnu listu i zabranjuje im prodaju i poslovanje u arapskim zemljama zbog saradnje sa Izraelom. Izmedju ostalog, tu su i ceo Ford-Lincoln-Mercury, Borg Warner menjaci, odnosno vozila koja su koristila te sklopove, Coca Cola ( danas je Pepsi najjaci u tom delu sveta ).... Ipak, Libanci su uvozili Lincolne ali su im kacili Cadillac znacke! Zato u Libanu ima jako malo Mustanga ali brdo Challengera, Camara, Barracuda...
Uvoz kola nije prestajao cak ni dok je trajao rat ali su onda popularniji bili japanci zbog cene. Neki od starijih Libanaca su mi pricali da su preduzimljivi trgovci oldtimerima dolazili u Bejrut za vreme primirja, kupovali razna kola i slali ih u EU i Ameriku, cak su postojale i radionice za restauraciju jer su Libanci kao i svi arapi, dobri majstori. Kazu da je brdo Rollseva, Jaguara i ostalih skupih kola tako otislo iz Libana... Znaci, svi pucaju ko popizdeli a likovi trpaju Maserati na brod i pale za Kipar ( najblizu mirnu luku )