@ luci
Kao sto sam rekao, Capri RS se nekim automobilima poklapao po snazi, sa nekim po ceni a sa nekima po zapremini ali retko sa kojim autom po sva tri merila. Ovi iz casopisa su verovatno nabacali modele koji se jednom od ta tri osnova srecu sa RSom. I ja se slazem da je potpuno debilno uporedjivati auto od 1300 ili 1600 ccm sa automobilom od 2600 ccm... Commodore GS mu je najblizi ali je Commodore bio ipak veci model, vise gran turismo smeka...
911s [SK] wrote:Hemi, ovo gore je prva slika RS-a a da to nije "bis", što me jako buni.
RS se po katalozima prvi put spominje '73-će i to naravno kao "bis".
Poredjenje nije pravio slepac, nego neko ko je namerno hteo da pokaže šta to vozilo radi nekim mnogo poznatijim i sa većim renomeom (a test i pokazuje koliko ti poznatiji i nisu bolji).
Šteta što ovako nešto ne postoji kod nas, mada sam uspeo da udjem u svež provereni trag jednom, nego vremenski od obaveza ne stižem da to ispratim do kraja.
Googlajuci RSa nasao sam da je prvih 50 kom napravljeno 1970 godine ( za homologaciju ) i da su te godine predstavljeni u Zenevi. Dakle, suvi Mk1. To su bili tzv "Plastikbombe" jer su imali plasticna vrata, haubu i gepek, plexiglas stakla, dosta drugih olaksanja i cak par slojeva fabrbe manje. Sve to da bi imali tacno 900kg. Navodno, bila je jos jedna "lightweight" verzija koja nije imala branike, siromasan enterijer, posebne felne, Ferodo plocice, Bilstein amortizere i cak izbusene rupe na kosevima za eventualne modifikacije na vesanju zbog trka. Ovako su izgledali:

obrati paznju na ranu tablu

Te lightweight verzije su imale i Minilite opciju, valjda je dolazila bez doplate, po zahtevu...

http://www.flickr.com/photos/12709551@N ... otostream/Ovo je Kent RS ( 70 ili 71 ) dosta uspesan rani trkac sa malim stopovima...

E sad, RS se spominje kao full model tek od bisa jer je tada zapravo i ponudjen kao regularan model kupcima i imao je dosta opcija ( boje i opreme ) i zbog toga je vecina RSova bis, kako ulicnih tako i trkackih...